Salone del Mobile: BigBrands brengt je op de hoogte!

26 april 2023

Traditionele materialen, vakmanschap, kleurexplosies en eenvoud. Salone del Mobile 2023 vond afgelopen week plaats in Milaan en BigBrands was erbij. Merken zoals Cassina, Flos, Gubi, Magis en Baxter presenteerden collecties die de innovatieve producten en trends van de toekomst belichamen. Meerdere zalen, duizenden bezoekers en exposanten en te gave events, bijeenkomsten en exhibities hebben ons geïnspireerd en geënthousiasmeerd om deze met jullie te delen. Hieronder praten we je bij over de meest opvallende trends van Salone del Mobile 2023!


All I see is COLOUR!

Waar aan de ene kant eenvoud en minimalisme een belangrijke trend was in Milaan, viel aan de andere kant het gebruik van gedurfde kleuren en patronen op. Zo presenteerde Flos haar nieuwste collectie met opvallende designs met felle kleuren en patronen. De samenwerking die Flos aangaat met jonge designers resulteert altijd in uniek en innoverend design. Op de Euroluce introduceerde ze de Bilboquet, een tafellamp welke in samenwerking met Philippe Maloiong is ontstaan. Veel merken hebben laten zien dat je spannende dingen kunt creëren door het gebruik van kleur.

Less is more
Een andere trend die naar voren kwam was het gebruik van traditionele en natuurlijke materialen die tevens duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Verschillende merken presenteerden meubels die waren vervaardigd uit duurzame of natuurlijke materialen, zoals hout, bamboe en gerecycled plastic. Een voorbeeld hiervan zijn de krukjes van Classicon die zijn uitgevoerd in kurk. Het is goed om te zien dat vooruitstrevende ontwerpers zich richten op het verminderen van hun ecologische voetafdruk door hernieuwbare energiebronnen te gebruiken en afval in het productieproces te minimaliseren. Ook steeds meer consumenten zijn op zoek naar milieuvriendelijke en duurzame producten.

Traditioneel ontmoet hedendaags design
Design is een vorm van kunst en het vervaardigen van meubels is een ambacht. Tijdens Salone del Mobile was een terugkeer te zien van het mengen van traditionele en hedendaagse concepten. Klassieke elementen en moderne ontwerpen werden door verschillende merken harmonieus gecombineerd. Wat opviel was dat het concept ‘Made in Italy’ weer waarde krijgt en het ambacht van een product weer centraal komt te staan.

Functioneel ontwerp
Veel merken presenteerden producten die eenvoudige, strakke lijnen en een functioneel ontwerp hadden. Deze producten benadrukken de behoefte aan praktische en flexibele meubels die dubbele functies kunnen vervullen. Zo heeft Kettal een officelijn met bureaus die gleuven bevatten waar je accessoires in kunt plaatsen, zoals schermen, lampjes en aansluitingen. Een ander voorbeeld is de Tense tafel van MDF Italia. De eenvoud en het minimalistische design van de tafel zorgt ervoor dat deze tafels in verschillende ruimtes kunnen worden toegepast.

Verscheidene trends en indrukwekkende producten en collecties hebben ons aan het denken gezet. Salone del Mobile in Milaan is een langverwacht evenement waar de nieuwste trends en collecties op adembenemende wijze worden gepresenteerd die de manier waarop we inrichten en in interieur investeren, beïnvloeden. De opgedane kennis en inspiratie delen we maar al te graag met iedereen. We hebben een album gemaakt met foto’s waarop je deze trends en collecties zelf kan bekijken. Bekijk het via https://www.flickr.com/photos/bigbrandsdesign/sets/72177720307739856/ en laat ons vooral weten wat jou opvalt of intrigeert!

Lees meer blogs